retmes top logo

24 Aralık 2020

MES Yeni Teknolojiler ile Gelişiyor

MES; üretim süreçlerini daha verimli, daha öngörülebilir ve daha kârlı hale getiren bir dizi araç sağlar. Üretim endüstrisi uzun yıllardır bu artı değerleri sağlamayı amaçlamaktadır.

Bazı üreticiler ERP modülleri veya bolt-on yazılım çözümleri satın aldı. Bir kısmı da ERP'de eksik olan noktaları telafi etmek için üretim alanına sık sık yapılan ziyaretlere güvenerek, insana bağlı manuel yöntemleri kullanmayı seçti.

Bunların hiçbiri ERP'yi küçümsemek anlamına gelmez. ERP ön büro, depo, satış, müşteri hizmetleri ve satın alma ekipleri için mükemmel bir çözüm olabilir, ancak üretim yönetimi için gerçekten yeterli midir?

ERP, size ne kadar malzeme satın almanız gerektiğini ve hangi müşteri siparişlerinin sevkiyat aşamasında olduğunu söylüyor. Ancak, bu malzemenin nasıl tüketildiği veya ürün teslimatlarını etkileyecek bir darboğaz olup olmadığı konusunda çok az bilgi veriyor. İşte MES bu aşamada devreye girerek, bu tarz soruları ve daha fazlasını yanıtlıyor.

MES ve IIoT

MES'in üretim masasına getirdiği; hem zamanında hem de ayrıntılı bilgilerle üretim sürecinin kapsamlı bir görünümüdür. Bu görünürlük, son yıllarda oldukça kritik bir hâle geldi. Üretim endüstrisinin Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT)'yi benimsemesi ışığında, üretim süreçlerine ilişkin daha fazla kavrayışa ihtiyaç olduğu açıktır.

IIoT ile üreticiler; makine verilerine, daha iyi görselleştirmeye ve mümkün olan her yerde otomatikleştirmeye giderek daha fazla ilgi gösteriyor. MES de tüm bu süreçlerde aktif rol oynuyor.

MES'i hem daha kolay uygulanabilir kılan hem de üreticiler için her zamankinden daha önemli hâle getiren gelişme; IIoT dostu MES yazılımının, ayrık olmayan, süreç tabanlı imalatçıların yanı sıra işleme ve fabrikasyon süreçlerinin tam spektrumuna bağlamsal iç görüler sağlama yeteneğidir.

IIoT daha gelişmiş hale geldiğinde MES'in artık gerekli olmayacağı büyük bir yanılgıdır. Bu noktada piyasada çok fazla kafa karışıklığı gözlemleniyor. Ancak, şu an için ikisinin birbirini tamamlayıcı olduğu ve birbirlerinin rakibi olmadığını kabul etmek önemlidir.

Bulut Desteği

Bulut, yalnızca şirket içi yazılım sistemlerinden kullanıcı iş birliğini ve bilgi paylaşımını daha kolay hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) dağıtımlarıyla birlikte daha uygun maliyetli hale gelir.

Bulut, IIoT ve MES; üreticilerin dijital dönüşümlerine ölçeklenebilir bir şekilde başlamak için kullanabilecekleri mükemmel teknolojilerdir. Her üretici farklıdır ancak çoğu, MES'e yatırım yaptıktan sonra çok çeşitli üretim tabanı metriklerinde önemli gelişmeler görüyor.

Teknolojik olarak çok sayıda gelişmiş donanıma sahip olsak da her geçen gün daha da akıllı hale gelmeye devam ediyorlar. Ancak çoğu hâlâ merkezî bir karar mekanizmasına bağlı; kendi başına düşünemiyor ve kendi kendini organize edemiyor. Endüstri 4.0 devriminin ulaşmayı hedeflediği noktaya varmak için gerekli olan ise tam otomasyondur.

Bulut, bir MES uygulaması için mutlaka sahip olunması gerekenler arasında olmayabilir. Her sektör bulutu sindirmeye hazır değildir ve çeşitli nedenlerden dolayı şirket içi bilgi işlem süreçlerine göre karar verilmelidir. Bununla birlikte, çoğu bulutta çalıştırılmaları gerekmese de bazen bulutta kontrol panelinden yararlanmanın veya bazen bulutta planlama yapmanın faydalarını görmeye başlıyor.

Tahminleme

İşletmeler, MES sayesinde üretim katından istedikleri kadar çok veya az veriyi hızlı bir şekilde toplayabilir ve bunları kendi ERP sistemlerine aktarabilir veya gelişmiş analitik, kullanıcı tarafından yapılandırılabilir gösterge panoları ve uzaktan izleme dahil olmak üzere başka şekillerde kullanabilirler.

MES, müşterilerin taleplerinin ne kadar sürede gerçekleştirilebileceğine, üretimin ne kadar zamanda ve nasıl tamamlanabileceğine kadar pek çok noktada doğru öngörüler ile işletmenizi destekliyor.

Retmes’in Yapay Zekâ Destekli MES Çözümleri

Modüler ve esnek yapısı sayesinde her türlü ihtiyacı karşılayabilir ve her sektörde uyarlanabilen Retmes MES, makine öğrenmesi modülü ile üretim için gerekli olan set değerlerinin optimum değerlerini hesaplar ve bu sayede üretim verimliliğini arttırır.

Kestirimci bakım, OEE, anomali tespiti, kural & bildirim yönetimi ve reçete yönetimi gibi güncel endüstriyel teknoloji kullanılarak geliştirilen modüllere sahip olan Retmes MES çözümleri, işletmenizin dijital dönüşüm sürecinde geniş olanaklar sağlıyor.

Hala bir üretim yürütme sistemi konusunda kararsızsanız, Retmes’in yapay zekâ destekli MES çözümlerini keşfetmek için tıklayın.